Kedinizin kan işediğini gördüyseniz, bunun ne kadar endişe verici olabileceğini bilirsiniz. Hiç kimsenin tanık olmayı ummadığı bir durum olsa da, kedi idrarında kan görülmesi aslında oldukça yaygındır. İdrarda kan olmasının bilimsel adı olan hematüri, idrar yollarındaki anormalliklerden veya hatta vücudun başka yerlerinde idrar yollarını veya böbrekleri etkileyebilecek hastalık süreçlerinden kaynaklanabilir.
Hematüri idrarda kan veya kan pıhtısı kadar belirgin olsa da, her zaman bu kadar görünür olmayabilir. Çoğu hematüri vakası aslında normal renkli idrar gibi görünen mikroskobik düzeyde teşhis edilir; bu durumlarda sadece az miktarda kan vardır. Hematüri idrarın pembe ya da kırmızıya dönmesine neden olabilir.
İdrar rengindeki bir değişiklikle birlikte görebileceğiniz diğer belirtilerden bazıları şunlardır:
Bu belirtileri okumak sizi paniğe sevk ettiyse, derin bir nefes alın. Bu belirtilerden bazıları tipik olarak kedi idrarındaki kanla ilişkili değildir ve yalnızca nadir hastalıklarda görülür. Kedilerde görülen hematüri vakalarının çoğu idrar yolu hastalıklarının sonucudur ve veteriner hekiminiz bu hastalık kaynağının tam olarak ne ve nerede olduğunu belirlemeye yardımcı olacak en iyi kişidir.
Veterineriniz kedinizin tıbbi geçmişini alarak ve fiziksel muayene yaparak işe başlayacaktır. Kan işeyen bir kedi için bazı temel laboratuvar çalışmaları, serum biyokimya paneli ve tam kan sayımı gibi kan testlerinin yanı sıra idrar analizini de içerebilir.
Altta yatan olası hastalığa bağlı olarak, veterineriniz kanın pıhtılaşmasındaki anormallikleri kontrol etmek için daha spesifik laboratuvar testleri önerebilir. Veterineriniz idrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsa, idrar kültürü testi mevcut olabilecek belirli bakterileri tanımlamaya yardımcı olabilir. İdrar yolu taşları, tümörler veya iltihaplı mesane gibi bir kedinin kan işemesine neden olabilecek diğer anormalliklerin belirlenmesine yardımcı olmak için genellikle karın röntgenleri veya karın ultrasonu önerilir.
Kedilerde görülen hematüri vakalarının çoğu FIC (feline idiopathic cystitis) nedeniyledir. İdrar yolu enfeksiyonları aslında kediler arasında oldukça nadirdir.
Birçok hastalıkta olduğu gibi, idrarda kan tedavisi de kesin nedene bağlı olarak değişir. Örneğin, böbrek veya mesane taşları tam bir teşhis gibi görünebilir, ancak veterinerinizin ne tür taşlarla uğraştıklarını bilmesi gerekir.
Bazı taşlar, taşları tamamen çözebilen terapötik bir gıda ile noninvaziv olarak tedavi edilebilir. Bazı taş bileşimleri çözünmeye dirençlidir ve ameliyat gerektirir. Hastalık hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmek, sorunu çözmek için kritik öneme sahiptir.
Kedilerinin uygunsuz idrar yapmasıyla mücadele eden bir kedi ebeveyni duymuş olabilirsiniz ya da belki de kendiniz bu duruma istediğinizden biraz daha fazla aşinasınızdır. İşte kedinizin kedi alt idrar yolu belirtileri (LUTS) geliştirmesini önlemek için deneyebileceğiniz iki geniş kategori.