Petpartner

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Kedinizin birdenbire mamasını etrafa saçarak yemeye başladıysa, yemek için kabından mamayı çıkarıp yerde yiyorsa ya da mama konusunda farklı davranışlar sergiliyorsa kedinizde bıyık stresi olabilir. Kedilerde bıyık yorgunluğu olarak da adlandırılan bu durum küçük önemler alarak engellenebilir.

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Kedilerin bıyıkları, kedilerin çevreleri hakkında bilgi toplamak için kullandıkları hassas duyu organlarıdır. Bıyıkları sayesinde bilgi toplar ve beyinlerine gönderirler. 

Kedilerin bıyıkları o kadar hassastır ki hareket ve basınçtaki küçük değişiklikleri bile hissedebilirler. Kediler bıyıkları sayesinde yiyecek bulabilir, çevreleriyle mekansal olarak ilişki kurabilir ve potansiyel avcıların hareketlerini tespit ederek tehlikeden kaçabilirler.

Kedi Bıyık Yorgunluğu (Stresi) Nedir?

Kedilerde bıyık yorgunluğu olarak da bilinen bıyık stresi kedilerin yemek yeme alışkanlığını değiştiren bir durumdur. Genellikle bu durum kedilerin mama ve su kapları çok dar olduğunda ortaya çıkmaktadır.

Vücudun herhangi bir yerindeki son derece hassas bir noktaya sürekli dokunursanız, bu bölge yorulma eğiliminde olur ve hatta bazı durumlarda strese neden olabilir. Bir kedinin de son derece hassas olan bıyıkları yüzünü yemek kabına her koyduğunda sürekli olarak uyarılırsa stresli bir durum doğurabilir.

Kedinizin Bıyık Yorgunluğu Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?

Kedilerde bıyık yorgunluğu durumunun oluştuğunu anlamak zor değildir. Kendini belli eden başlıca birkaç belirtisi vardır. Bunlar:

  • Mama ya da su kabının önünde volta atması fakat yemek yememesi
  • Aç gibi davranması fakat yemek yememesi
  • Mamayı mama kabının içinden alıp yerde yemesi

Yeme sorunları aynı zamanda hastalık veya diğer sağlık sorunlarının belirtileri olabileceğinden, kedinizi veterinere götürerek sağlık durumundan emin olmalısınız.

Bıyık Stresini Nasıl Önleyebilirim?

Kediniz yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa ve başka sağlık sorunu olmadığına eminseniz mama kabını değiştirmeniz gerekmektedir. 

İlk adım olarak mamayı küçük ve düz bir tabağa alın. Eğer kediniz bu değişiklikten sonra sorunsuz bir şekilde yemek yemeye başlarsa sorun bıyık stresi yaşıyor olmasıdır.

İkinci adım olarak su kabını değiştirin. Bıyık stresinin ortaya çıkmasındaki tek sebep mama kabı değildir. Su kabını da daha geniş ağızlı bir kabla değiştirmeniz gerekmektedir.

Ya Sorun Bıyık Stresi Değilse?

Bıyık stresine ek olarak, bir kedinin iştahının kapanmasına veya diğer yeme sorunlarına neden olabilecek birçok neden vardır.

Ağrılı diş hastalığı olan kediler, bıyık stresi ile aynı semptomları gösterebilir. Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak soruları kedilerin iştahını kesip yeme bozukluğu ortaya çıkarabilir. Bu tür hastalıklarda genelde kedilerde kusma durumu da dahil olsa da kesin teşhis için bir veteriner hekim muayenesi gerekmektedir.

Birden fazla kediniz varsa ve yemek kabının önünde birbirleriyle kavga ediyorlarsa bu durum da yeme bozukluğuna yol açabilir. Bu yüzden kedinizin yemek alışkanlığını neden değiştirdiğini doğru tespit etmeniz gerekmektedir.

Pursaklar Pet Partner Veteriner Kliniği

Mama kabını değiştirdiğiniz halde kedinizin anormal yeme davranışlarına devam ediyorsa ve sorunu teşhis edemiyorsanı bir veteriner kliniğine başvurmanız gerekmektedir.

Pursaklar'da bulunan Pet Partner Veteriner Kliniği'nde uzman hekimlerimiz kedinizin iştah kaybı ve yeme bozukluğunun nedenini teşhis ederek gerekli tedavileri uygulamaktadır.

Sorularınız için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00