Kedilerde kabızlık, kedilerin rutin olarak muzdarip olduğu yaygın bir hastalıktır. Kediler tipik olarak günde bir ila üç kez dışkılama yapar. Bağırsaklarını normal şekilde hareket ettiremediklerinde kabız olurlar ve normal bağırsak fonksiyonlarını sürdürmelerine yardımcı olmak için özel bakım gerektirebilirler.
Kabız kediler normal şekilde dışkılayamamanın yanı sıra, kum kabını kullanmaya çalışırken ıkınabilir veya bağırsaklarını normal şekilde hareket ettiremediklerini gösteren başka belirtiler gösterebilir. Kedinizin kum kabının birkaç gün boyunca kullanılmadığını fark ederseniz veya normalden daha sert dışkı veya içinde kan olan dışkı gözlemlerseniz, kedinizi derhal veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.
Kedilerde görülen birçok kabızlık vakası tedavi edilebilir. Ancak, diğer kabızlığı vakaları megakolon, anal bez hastalığı veya kanser gibi daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Veterineriniz, kedinizin kabızlığının altında yatan nedeni belirlemek için kapsamlı bir muayene yapmalıdır.
Kedilerde kabızlık, birkaç fark edilebilir semptomla birlikte hafif olabileceği gibi, daha şiddetli semptomlarla birlikte kronik de olabilir. Kedilerde akut kabızlık aşağıdakileri içeren semptomlara sahiptir:
Kronik olarak kabız olan kediler, aşağıdakileri içeren semptomlarla belirti gösterebilir:
Kabız olan kedilerin karınları sertleşebilir, şişebilir ve karınlarının üzerine yatmak istemeyebilirler. Ayrıca en sevdikleri ödüller sunulduğunda bile yemeyi veya içmeyi reddedebilirler. Kedinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesini ve kabızlık için gerekli tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız.
Kedilerde kabızlığa çeşitli faktörler katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte, kedilerde kabızlık bazen daha ciddi ve özel veteriner bakımı gerektiren faktörlerden kaynaklanabilir. Bu etkenler şunları içerir:
Hafif kabız olan kediler genellikle daha fazla su içerek veya lif oranı yüksek yiyecekler yiyerek hızla iyileşebilirler. Ayrıca kilo vererek veya aktivite seviyelerini artırarak da iyileşebilirler.
Bununla birlikte, megakolon veya anal bez impaksiyonu gibi altta yatan hastalıkları olan kediler, kabızlıklarından kurtulmadan önce daha yoğun veteriner bakımı gerektirebilir. Kapsamlı bir veteriner muayenesi, kediniz için en iyi tedavi planını belirleyebilir.
Veteriner hekiminiz çeşitli testler yaparak kedinizin kabızlığının nedenini teşhis edebilir. Mümkünse kedinizden bir dışkı örneği almanın yanı sıra, veterineriniz mide veya bağırsaklarda yabancı bir cisim olup olmadığını belirlemek için kedinizin midesini de palpe edebilir. Ayrıca, tıkanıklığın bir tümörden mi yoksa viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan mı kaynaklandığını belirlemek için röntgen veya ultrason da kullanabilir.
Ayrıca veteriner, kedinizin ateşi olup olmadığını anlamak için ateşini ölçebilir, bu da altta yatan bir enfeksiyona işaret edebilir. Veteriner hekim ayrıca kedinizin ağzını ve gözlerini dehidrasyon belirtileri açısından kontrol edecektir. Kediniz ciddi şekilde susuz kalmışsa, kabızlığını hafifletebilecek intravenöz hidrasyon gerekebilir.
Veterineriniz kedinizin kabızlığının altında yatan nedeni belirledikten sonra, en iyi tedavi yöntemini belirler. Küçük veya akut kedi kabızlığı vakaları için veterineriniz aşağıdaki gibi tedaviler önerebilir:
Uygun tedavi ile, hafif kedi kabızlığı vakalarından etkilenen kedilerin çoğu hızla iyileşir. Bağırsaklarının normal hareketine devam etmesi için uzun süreli veteriner bakımına ihtiyaç duymazlar.
Kedinizin bağırsak sağlığına bol miktarda temiz su içmesini sağlayarak ve beslenmesine lif ekleyerek yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kedinizin sağlıklı bir kiloda kalmasını ve her gün yeterince egzersiz yapmasını sağlamalısınız.
Kedinizin kabızlığı kanser, bağırsak tıkanıklığı veya başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, altta yatan hastalığı kontrol altında tutmak için düzenli veteriner bakımına ihtiyacı olabilir. Veterineriniz, bağırsakların düzgün çalıştığından emin olmak için birkaç ayda bir kedinizin röntgenini çekmek veya muayene etmek isteyebilir.
İp, şişe kapağı ve diğer küçük nesneler gibi yabancı cisimleri kedinizin ulaşamayacağı yerlerde tutarak da kedinizin bağırsak sağlığını koruyabilirsiniz. Bu önlem, kedinizin kabızlığa neden olabilecek yabancı cisimleri yutmamasını sağlar.