Yalancı gebelik - hayali gebelik, psödosiz veya psödopregnancy olarak da bilinir - tamamen büyümüş dişi bir kedinin gerçekte hamile olmadan gebeliğin tüm belirti ve semptomlarını göstermesi durumunda ortaya çıkar. Yalancı gebelik tipik olarak kedinin "kızgınlık" olarak da bilinen östrus dönemine girmesinden altı ila 12 hafta sonra ortaya çıkar. Yalancı gebelik, bir kedinin sonraki gebeliklerde üreme yeteneğini etkilemez.
Kedilerde yalancı gebelik nadir görülen bir tanıdır. Bir kedinin hamile olup olmadığını veya yalancı gebelik yaşayıp yaşamadığını belirlemenin tek yolu veteriner hekimi ziyaret etmektir. Yalancı gebelikler bazen ciddi durumlara benzer semptomlar gösterdiği için, kızgınlık döngüsü sırasında erkek bir kedinin etrafında olmayan bir dişi kedi tarafından gebelik belirtileri gösteriliyorsa hemen veteriner hekime görünmek önemlidir.
Belirtiler, kedi kızgınlık dönemine girdikten altı ila 12 hafta sonra ortaya çıkar ve yalancı gebelik teşhisi konulduktan sonra birkaç ay boyunca devam edebilir. Bu belirtiler şunları içerir:
Yalancı gebeliğin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Prolaktin ve progesteron hormonlarındaki hormonal dengesizliklerin gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Kedinin kızgınlık döngüsü sırasında, kısır bir erkek kedi ile çiftleştirilirse, vücudu yumurtlayacak ve bir korpus luteum üretecektir. Korpus luteum bir kez üretildiğinde, kedinin vücudunun artık gerçek ve sahte hamilelik arasında ayrım yapamadığı inanılmaktadır.
Diğer durumlar kedilerde yalancı gebelikle aynı semptomlara neden olabilir ve bir veteriner tarafından müdahale edilmesi gerekir. Bu durumlar şunları içerir:
Teşhis için veteriner hekimin kedinin tüm sağlık geçmişini, kedinin önceki kızgınlık döngüsünün tarihlerini ve semptomların ilk ne zaman başladığını bilmesi gerekmektedir. Kedilerde yalancı gebelik teşhisi için veteriner hekiminiz aşağıdaki adımları gerçekleştirebilir.
Muayene sırasında şişmiş meme bezleri ve meme akıntısı belirtileri olup olmadığına bakılır.
Tam kan sayımı, idrar tahlili gibi testleri ve laboratuvar testleri yapılır. Karın ultrasonu veya röntgeni de çekilir. Karında veya rahimde sıvı birikimi olup olmadığına bakılır.
Rahim enfeksiyonu olup olmadığınına veya organ büyümesi olup olmadığı kontrol edilir.
Kedinin yaşadığı ilk yalancı gebelikse tedaviye gerek yoktur. Belirti ve semptomlar genellikle iki ila üç hafta içinde kaybolur ancak birkaç ay sürebilir. Kedi tekrarlayan yalancı gebelikler yaşadıysa, veteriner hekim aşağıdaki tedavi seçeneklerini önerebilir:
Tekrarlayan yalancı gebelikler için kısırlaştırma (ovariohisterektomi) önerilebilir. Kısırlaştırma operasyonunda veteriner hekim kedinin hem yumurtalıklarını hem de rahmini alır. Bu işlem kedi genel anestezi altındayken yapılır.
Birden fazla yalancı gebelik hormonal bir dengesizliğin gösgtergesi olabilir. Bu dengesizlikleri düzeltmek ve gelecekteki yalancı gebeliklerin oluşmasını önlemek için veteriner hekim tarafından hormonal takviyeler reçete edilebilir.