Petpartner

Kedim Kuru Mama Yemiyor Nedenleri & Çözümleri

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Kedim kuru mama yemiyor, sadece yaş mama yiyor, yaş mama dışında hiçbir şey yemiyor gibi şikayetler birçok kedi sahibi tarafından gelmektedir. Kediniz kuru mama yemiyorsa bunun altında yatan nedenler vardır. Genelde kediler taze ete yakın olduğu için yaş mama yemeyi tercih ederler. Kediler etoburdur, bu nedenle her seferinde kuru mama yerine yaş mamayı tercih edeceklerdir. Fakat kuru mamayı tamamen yemeyi bırakmaları normal değildir.

Yavru kedim kuru mama yemiyor, kedi neden kuru mama yemez, kedileri kuru mamaya alıştırma

Kedim Kuru Mama Yemiyor Şikayetinin Nedenleri

Kedilerin kuru mama yememesi hem yavru kedilerde hem de yetişkin kedilerde görülmektedir. Bunun birçok nedeni olabilir. En yaygın sebep yeme alışkanlıklarındaki ani bir değişikliktir. Kediniz yaş mama yemeye alışkınsa, kuru mamaya kolayca alışamaz. Kediler tutarlı ve düzenli bir yeme alışlanlığından hoşlanırlar. 

Kedim kuru mama yemiyor şikayetinin ve iştah kaybının diğer nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Diş ve diş eti yaralanması veya hastalığı
  • Kronik hastalıklar
  • Parazit 
  • Çevredeki değişim
  • Yaş mama veya ödül mamasını çok yemesi
  • Susuzluk
  • Bayatlamış veya bozulmuş mama

Diş ve Diş Eti Hastalığı

Kuru mama yememek diş ve diş eti sorunlarıyla ilişkili olabilir. Kedinizin dişi kırılmış, ağız boşluğunda yırtıklar oluşmuş veya diş eti hastalığı olabilir. En yaygın diş eti ve ağız hastalıkları şunlardır:

  • Gingivitis: Dişlerde plak birikiminin neden olduğu diş eti iltihabıdır. Fazla plak birikirse diş etlerine ve dişlere zarar verebilir. Bu da kediniz için yemek yemeyi acı verici hale getirecektir. Bu nedenle kuru mama gibi sert yiyecekleri yiyemez.
  • Diş rezorpsiyonu: Kedilerde diş kaybının en yaygın nedeni diş rezorpsiyonudur. Dişteki dentin aşındığında ve onarılamayacak şekilde tahrip olduğunda meydana gelir
  • Periodontitis: Dişleri ve diş etlerini çevreleyen doku zayıflayarak ağrıya, diş eti kanamasına ve iştah kaybına neden olur. Üç yaşın üzerindeki her on kediden sekizinin diş eti iltihabı yaşama ihtimali vardır.

Akut Hastalıklar

Ani bir iştah kaybı, normal bir durumdan daha fazlası olabilir ve kedinizin sağlığında bir sorun olduğunu gösterebilir. Bu kısa süreli bir sindirim sorunu olabilir, ancak iştah kaybından sonraki günlerdeki davranışlarını da izlemelisiniz.

Kedi bir günden uzun süre yemek yemeyiyorsa ve kusma, ishal, ateş ve yorgunluk gibi belirtiler gösteriyorsa bir veterinere gitmelisiniz. Kedinizin yemek yemeyi bırakmasının olası nedenlerine göz atın:

  • Pankreatit
  • Kabızlık
  • Sindirim sorunları
  • Bağırsak sendromu
  • Solunum yolu enfeksiyonu
  • Sistit gibi idrar yolu hastalıkları

Kronik Hastalıklar

İshal ve üşütme gibi kısa süreli hastalıklar çoğu durumda kolayca tedavi edilebilir. Ancak kronik hastalıklarda iştah kaybı süreklilik gösterebilir. İştah kaybına neden olan en yaygın durumlar şunlardır:

  • Böbrek hastalığı: Böbrek yetmezliğini fark etmek zordur çünkü belirtiler ancak kediniz böbrek fonksiyonlarının %75'ini kaybettikten sonra ortaya çıkar. Bu hastalığın ilk belirtilerinden biri iştah kaybıdır.
  • Bağışıklık sistemi hastalığı: Bu hastalıklara viral enfeksiyonlar, yetersiz beslenme ve stres neden olabilir. Diğer sık görülen viral patojenler, parvovirüs ve kedi lösemi virüsüdür
  • Kanser: Kedilerde en sık görülen kanser türleri lenfoma, kemik kanseri, hücre karsinomu ve mast hücre tümörüdür. Belirgin işaretler, boyut olarak değişme eğiliminde olan deri altında hissedilebilir yumrulardır
  • Diyabet: Diyabetin semptomları susuzluk ve idrara çıkma artışı, kilo kaybı ve iştah artışıdır. Diyabet ayrıca iştah kaybıyla birlikte mide bulantısına da neden olabilir.

Parazit

Kedinizde parazit enfeksiyonu varsa, muhtemelen çok fazla rahatsızlık ve ağrı hissedecek bu da iştah kaybına neden olacaktır. Kedinizin yakalanabileceği yaygın parazitler şunlardır:

  • Yuvarlak kurtlar
  • Kalp Kurtları
  • Tenyalar
  • Kancalı kurtlar

İştah kaybının ve mama yememenin yanı sıra parazit enfeksiyonları kusmaya, ishale ve tüylerin matlaşmasına neden olur. Kedinizde parazit olduğundan şüpheleniyorsanız ertelemeden veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir.

Yaş Mama ve Ödül Maması

Kediniz öğün aralarında ne kadar fazla yaş mama ve ödül maması yerse kuru mamaya olan ilgisi o kadar azalır. Kediniz ne kadar sevimli görünürse görünsün bu tür mamaları günlük gıda alımının %10'unun altında tutmalısınız.

Kedimi Kuru Mamaya Nasıl Alıştırabilirim?

Eğer kedinizin kuru mama yemesini engelleyen bir hastalığı yoksa bu durum psikolojik veya alışkanlık kaynaklıdır. Durum bu olduğunda kedinizi kuru mama yemeye alıştırabilirsiniz. Kuru mama alışkanlığı kazandırmak için deneyebileceğiniz yöntemler vardır. Bunlar:

  1. Mama şekli, boyutu, sertliği ve dokusu açısından kedinizin yaşına ve cinsine uygun farklı kedi maması markalarını deneyin.
  2. Yeni kuru mamayı kedinizin her zamanki yaş mamasıyla karıştırın.
  3. Kediniz hala kuru mama yemiyorsa belirli bir süre aç bırakın. Fakat bu sürenin çok fazla olmamasına dikkat edin. Daha sonra ilk mamasını kuru mama olarak verin.
  4. Kuru mamayı ıslatarak yedirmeyi deneyin. Islatılmış mamaları 20-30 dakikadan fazla açıkta bırakmayın. Bu durum bakteri ve küf oluşumuna neden olabilir. Su yerine kendi yaptığınız tavuk veya et suyunu kullanabilirsiniz.
  5. Kedinizin susuzluk yaşamadığından emin olmak için su kabının temiz olduğuna ve taze suyu olduğuna emin olun.

Pet Partner Pursaklar Veteriner Kliniği

Pursaklarda bulunan veteriner kliniğimizde kedinizin kuru mama yememe sebeplerini beslenme rutini, nefes alış-verişi, davranışları, kum kabı alışkanlıkları ve genel yaşam tarzını değerlendirerek tespit ediyoruz. Kedim kuru mama yemiyor şikayetinin nedenlerini belirleyebilmek için kedinizin tam bir fiziksel muayenesini yapılmaktadır.

Uzman veteriner hekimlerimizle görüşmek için iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00