Petpartner

Kedinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 10 İşaret

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Kediler duygularını belli ettikleri kadar gizemli de olabilirler. Kediniz kucağınızda mırladığında kedinizin mutlu olduğunu açık bir şekilde görebilirsiniz. Bunun yanı sıra tısladığında kızgın olduğunu anlamak zor değildir. Fakat bu gözle görülür duygular anlıktır. Bununla birlikte kedilerin genel duygu eğilimi vardır.

Peki kedinizin mutlu mu üzgün mü olduğunu nasıl anlarsınız?

Kedilerin Mutsuz Olduğunu Gösteren İşaretler Nedir?

1. Tembel Davranışlar

Bu soru kedi sahiplerinin cevap vermekte zorlancağı bir sorudur. Çünkü kediler gün 12-16 saat uyuma eğilimdedirler. Bu nedenle kedilerin tembel olması olağandışı bir durum değildir.

Bu durumda sormanız gereken soru kediniz uyanıkken nasıl davranıyor?

Kedilerin uyanıkken oyuncu ve meraklı davranışlar sergilemesi beklenmektedir. Oyuncak gördüğünde heyecanlanması gereken kediniz eğer arkasını dönüp gidiyorsa tüylü dostunuzu bunalıma sürükleyen bir şey olabilir.

Bütün gün evde duran kedilerin sıkılabileceğini unutmamak gerekmektedir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de enerjilerini atma ihtiyacı vardır. Enerjisini atamayan kediler zamanla bu duruma alışabilir ve tembel ve hareketsiz yaşan tarzını benimseyebilir.

Ayrıca kediler yaşlandıkça harekrtlerinde yavaşlama ve tembellik görebilirsiniz. Yine de tamamen hareketsiz bir yaşam hiçbir yaşta normal değildir. Halsiz kediniz için mutlaka uzman veterinere başvurmanız gerekmektedir.

İşte kedinizi mutlu ve aktif tutacak ipuçlarının bir listesi:

  • Kediler tırmanmayı severler. Evin çeşitli yerlerine yerleştireceğiniz tırmanma tahtaları veya düzenekler kedinizi aktif tutacaktır.
  • Oyuncaklar bir kediyi eğlendirmenin anahtarıdır. Ancak kediler bu konuda da seçicidir. Kedinizin gerçekten sevdiği bir oyuncak bulmak kedinizi mutlu etmenin ilk adımlarından biridir.
  • Kedinizi, temizliğinden emin olduğunuz alanlara çıkarmaya deneyebilirsiniz.

2. Uzun Miyavlamalar

Kediler hoşnutsuzluklarını belirtmek için ve mutsuzken uzun bir şekilde miyavlayabilirler. Yemek kapları boşsa uzun miyavlamalar duymanız muhtemeldir. Ancak bazen bu ağlama yanlış yorumlanabilir.

Eğer kediniz mama kabı doluyken mama hakkında çok fazla miyavlıyorsa size tamamen başka bir şey söylemeye çalışıyor olabilir.

Hastalık kedilerin aç, susuz, huzursuz veya sinirli hissetmelerine neden olabilir. Bunlardan herhangi birinin miyavlamaya neden olması muhtemeldir. Kediniz alışılmadık şekilde miyavlıyorsa bir veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

Eğer veteriner hekim kedinizin bir hastalığı olmadığını söylüyorsa, kedinizle daha çok zaman geçirip ilgi göstermeniz işe yarayacaktır.

3. Mobilyalara Zarar Vermesi

Kediniz mutsuz, stres altında ya da depresyondaysa, stresi azaltmak ve bölgesini işaretlemek için nesneleri normalden daha fazla tırmalamaya başlayabilir. Bu durumu engellemenin yolları olsa da en kesin çözüm kedinizi mutsuz eden nedeni bulmaktır.

Kedilerin Mobilyaları Tırmalaması Nasıl Önlenir? >

4. Saldırgan Davranışlar

Kediler aksi bir durum olmadıkça iyi huyludurlar. Fakat aniden öfkeli hareketler sergiliyor, çiziyor ve tıslıyorsa genel bir mutsuzluğu olabilir.

Çünkü kediler üzüntülerini ifade etmek için tıslama ve vurma yöntemlerine başvurabilir.

Kediniz aşırı saldırganlaştıysa ve sakinleşmeyi reddediyorsa derhal veterinerinizi arayın. Çünkü aşağıdaki hastalıklar kedinizin agresfi olmasını tetikliyor olabilir:

  • Hipertiroidizm
  • Osteoartrit
  • Diş hastalıkları
  • Sinir Sistemi sorunları

5. Yemek Seçme veya Ani Kilo Artışı

Çoğu kedi yemek yemeyi çok sever. Normalde iştahı yerinde olan kediniz aniden yemek yememeye başladıysa bir sorun olabilir.

Bu sorun fiziksel hastalık ya da duygusal bir sorun dışında mamadan da kaynaklanıyor olabilir. Uzun süre aynı marka mamayı yiyen kediler, mama yemeyi birden kesebilir.

Ayrıca, kediler ağızları ağrıdığında yemek yemezler. Diş sorunları yaşlanan kedilerde bu yaygın bir sorundur. Kedilerde en sık görülen üç diş sorunu periodontitis, gingivitis ve diş rezorpsiyonudur ve bunların şiddeti farklıdır.

Bunların yanı sıra mutsuz kediler yemeği çok da yiyebilir. Tombul kediler göz tatlı gelse de bu, onların sağlığı için iyi değildir. Çok yemek yeme alışkanlığı kedinin mutsuzluğuna ya da diyabet gibi bir hastalığa işaret ediyor olabilir.

6. Kendini Çok Az Yalamak veya Fazla Yalamak

Kediler temizlik konusunda çok titizdir. Kediniz aniden patilerini ve kuyruklarını temiz tutmaya özen göstermeyi bırakırsa, kedinizi gözetim altına alın. Depresyonda olan kediler öz bakım yapmayı aksatırlar.

Bunun aksine kediler tüylerini yalayıp temizlemek için aşırı zaman harcıyor olabilir. Bu durum kedilerde kellik ve cilt tahrişine neden olabilir. Veteriner kedinizin bunu yapması için bir neden bulamazsa, tanıyı psikojenik alopesi olarak koyabilir. Bu, genellikle stres veya anksiyetenin neden olduğu kompulsif bir bozukluktur.

7. Tuvalet Alışkanlıklarının Değişmesi

Kabının dışına işemeye veya dışkılamaya başlayan bir kedi, mutsuzluğunu belli eder. Bu sorunun sebebi kumun markasını sevmemesinden kendini güvende hissetmemeye kadar değişebilir.

Sorunun ne olduğunu anlamak için kedinizi gözetim altında tutun ve mutlaka kumunu günlük olarak temizleyin.

8. Beden Dili

Beden dili gerçekten de bir kedinin duyguları hakkında bize çok şey anlatır. Öfkelendiklerinde saldırmaları ya da mutlu olduklarında yuvarlanıp mırıldanmaları normaldir.

Ancak bunlar anlık tepkilerdir. Kediniz sürekli gergin bir şekilde dolaşıyor, sevilmekten kaçıyorsa size bir şeyler anlatıyordur.

Size sözlü olarak söylemek yerine, konuşmak için vücudunu kullanıyor olabilr. İpuçlarını yakalamak için vücut dilini izleyin. Diken diken olan tüyler, geriye yaslanmış kulaklar veya sürekli ileri geri sallanan bir kuyruk, kedilerin sıkıntısını anlatmasının sadece birkaç yoludur.

9. Saklanma ve Kaçma

Kedilerin saklanması, avcı doğaları gereği normal bir durumdur. Saklanma kabiliyetleri onları arayan sahipleri için endişe verici hale gelmektedir. Ancak kediler hazır olduklarında, genellikle bir şeyler yemek
için saklandıkları yerden çıkarlar.

Fakat ister korkudan ister hastalıktan olsun, artık ailesiyle takılmak istemeyen bir kedi bir tür mutsuzluk yaşıyor demektir.

Misafirlerden saklanmak normal olsa da, sevdiklerinden sürekli kaçmak normal değildir. Kediniz sizden ve sevginizden kaçmak için elinden geleni yapıyorsa, kedinizin hissettiği stresin kaynağı siz olabilirsiniz.

10. Korkak Davranışlar

Kediler de tıpkı bizim gibi korku yaşar ve stres hisseder. Korku ve stres bir kedi için sürekli olduğunda, bu durum kedinizi depresyona sürükler.

Evdeki yabancılardan saklanmak bazı kediler ve yavru kediler için normaldir. Çok sayıda kedi yeni insanlarla veya durumlarla kaçarak başa çıkar.

Kedinizin stres altında veya depresyonda olduğunu anlamak için aşağıdaki işaretleri arayın:

  • Uzun süreli saklanma
  • Agresif davranışlar
  • Uzun miyavlamalar
  • Aşırı uyku ve tembellik hali
  • Kusma veya kilo değişiklikleri
  • Aşırı veya az yemek
  • Mobilyalara zarar vermek

Kedinizin depresyonda olduğundan şüpheleniyorsanız, uzman veteriner hekimden randevu almanızı tavsiye ediyoruz.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00