Petpartner

Köpeklerde Acil Durum Gerektiren Durumlar Nedir?

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Bazı yaygın köpek hastalıkları ve semptomları acil durum olarak kabul edilmeli ve mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından tedavi edilmelidir. Bu yaygın hastalıklar yavru köpeklerde sıkça görülebileceği gibi yetişkin köpeklerde de gözlenmektedir. Bu yazımızda köpeklerde acil müdahale gerektiren durumları sizin için paylaşıyoruz.

1. Kusma/ishal

Şiddetli kusma ve ishal durumları köpeklerin acil durumlarda görülmesinin en yaygın nedenidir. Kusma ve ishal, yeni sahiplenilen köpeklerde çok yaygın olup, bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanır: sahiplenme stresi, parazitler (solucanlar ve amipler dahil), bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, diyete dikkat edilmemesi ve/veya diyette hızlı değişiklikler, vitamin eksiklikleri, toksinler ve doğuştan gelen sorunlar.

Kusma ve ishali olan köpekler, aşağıdakilerden herhangi bir semptom gösteriyorsa veteriner tarafından görülmelidir:

  • Uyuşukluk, normal davranmama veya oynamak istememe
  • Karın şişkinliği
  • Kusma veya ishal yoluyla büyük miktarda sıvı kaybediliyorsa
  • Kanlı kusma veya kanlı ishal durumu varsa
  • Henüz tam bir aşı kürü almamışlardır
  • Farklı bir nedenden dolayı ilaç alıyorlarsa
  • Bulaşıcı bir neden şüphesi varsa (birden fazla köpek etkilenmişse veya ailenin bir üyesi de semptomlar gösteriyorsa)

2. Yabancı madde yutulması & Boğulma

Köpekler dünyayı ağızlarıyla keşfederler - karşılaştıkları hemen her şeyi yalar, ağızlarına alır ve çiğnerler. Yabancı maddelerin içindeki zehirler veya toksinler, karaciğer ve böbrekleri tam olarak olgunlaşmadığı için yavru bir köpek tarafından yutulduğunda daha tehlikeli olabilir. 

Yabancı cisimler veya mide-bağırsak sistemine sıkışan gıda dışı maddeler, yavru köpeklerde daha yaygındır. Belirtiler genellikle kusma, ishal, uyuşukluk ve karın ağrısını içerir. Kemik parçaları veya taşlar gibi sert cisimler veteriner tarafından bağırsaklarda hissedilebilir, ancak midedeki cisimler veya çorap gibi yumuşak cisimler teşhis için röntgen veya ultrason gerektirebilir. Cismin doğal yollarla çıkarılamadığı durumlarda ameliyat gerekebilir

3. Travma

Yavru köpekler veya küçük ırk köpekler boyutları nedeniyle üzerine basılmaya veya düşen nesnelerin altında ezilmeye çok daha yatkındır ve ciddi şekilde yaralanma olasılıkları daha yüksektir. Travmatik bir olaydan sonra ağrı, solunum güçlüğü veya davranış değişikliği belirtileri gösteren bir köpeğin her zaman bir veteriner tarafından görülmesini tavsiye ederiz.

4. Küçük Irklarda Hipoglisemi

Chihuahua ve Yorkshire Terrier gibi çok küçük ırkların mideleri son derece küçüktür ve küçükken öğünler arasındaki uzun aralıklarla başa çıkamazlar. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) hayati tehlike yaratabilir ve uyuşukluk, halsizlik ve yalpalama ile 'dalgın' bir tavır şeklinde kendini gösterir. Ağır vakalarda bu durum kollaps, koma, nöbetler ve hatta ölüme kadar ilerleyebilir. Küçük yavru köpekler en az 4 saatte bir beslenmeli ve yukarıdaki belirtileri gösteriyorsa, değerlendirme için veterinere götürülmelidir.

5. Solunum problemleri

Nefes nefese kalan köpekler, nefes nefese kalmayı durdurmak için ağızları hafifçe kapatıldığında normal miktarda göğüs hareketine sahip olmalıdır - büyük göğüs hareketleri endişe işareti olabilir. Dinlenmesine rağmen nefes almakta zorlanan köpekler derhal bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmelidir. Benzer şekilde, öksürmeye, hırıltılı solumaya veya anormal solunum sesleri çıkarmaya başlayan herhangi bir köpek derhal veteriner muayenesine girmelidir.

6. Alerjik (Anafilaktik) Reaksiyonlar

Köpeklerde, bir böcek (arı veya yaban arısı) tarafından ısırıldıklarında veya alerjik oldukları bir ilaç (aşı gibi) enjekte edildiğinde büyük alerjik reaksiyonlar görürüz. Konakçı tarafından üretilen antikorlar maddeye tepki vererek kan basıncını düşürür ve vücudu şoka sokar. Neyse ki bu tür büyük reaksiyonlar köpeklerde çok nadir görülür.

Böcek sokmalarında, baş/boyun bölgesindeki şişlik her zaman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Bölgede topallık veya ağrıya neden olan herhangi bir sokma da kontrol edilmelidir.

Aşı reaksiyonları da dahil olmak üzere ilaç reaksiyonları genellikle 24 saat boyunca uyuşukluk ve aşı bölgesinde hafif kaşıntı/hassasiyet ile sınırlıdır. Kan basıncında ani bir düşüş, genellikle aşırı kusma ile birlikte halsizlik, çökme ve komaya yol açar; nöbetler ve tepki eksikliği de görülebilir. Sese veya dokunmaya tepki vermeyen ya da titreme/nöbet benzeri hareketlilik gösteren köpekler derhal bir veterinere götürülmelidir.

7. Isırık ve kavga yaraları

 Bunlar özellikle ciddidir ve aşağıdaki durumlarda acil veteriner müdahalesi gerektirir:

  • Çok fazla kan kaybedilmişse veya kanama devam ediyorsa ve doğrudan basınç durduramıyorsa
  • Başı, özellikle gözleri, kulakları, burnu veya boğazı içeren yaralar
  • Göğüs, karın veya kasık bölgesinde delici yaralanmalar varsa.

Acil bir durumda ne yapmalıyım?

Acil durumlar her zaman beklenmediktir ve bu nedenle bunlar gerçekleşmeden önce bir veteriner kliniği ile ilişki kurmak önemlidir. Bu, veteriner sağlık ekibinizin köpeğinizi tanımasını ve tıbbi geçmişini dosyada tutarak daha kolay tedavi sağlamasına olanak tanır.

Köpeklerde zehirlenme, boğulma, solunum problemleri gibi acil durumlarda yapmanız gerekenler:

1. Sakin olun ve panik yapmamaya çalışın. 

2. Köpeğinizi sıcak tutun (sıcak çarpması durumu hariç) ve özellikle sinir sistemi yaralanması, kırık kemikler veya herhangi bir omurilik yaralanması olasılığı varsa, mümkün olduğunca hareketsiz ve sessiz bir şekilde minimum hareketle tutun.

3. Veteriner hekiminizle iletişime geçin. Ne olduğunu açıklayın ve tavsiyelere uyun.

4. Yaralı bir köpeği güvenli bir şekilde taşımak veya nakletmek için size yardım edecek birini bulun. 

5. Köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veterinerinize götürün.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00