Petpartner

Köpeklerde Parazit: Belirtileri & Tedavileri

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Köpeklerde parazit, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarının nedenleri olabilir. Evcil hayvanlarda pire veya keneleri tespit etmek ve tanımlamak kolay olsa da iç parazitler gözle görülür değildir ve fark edilemez. Bu nedenle her köpek sahibinin parazitlerinin neden olabileceği sorunları, riskleri, belirtileri ve tedavileri bilmesi gerekmektedir.

Köpeklerde Parazit Nedir?

Köpekler doğaları gereği meraklıdır, genellikle bahçenin veya parkın her köşesini araştırır, yol boyunca her şeyi koklar, ilgilerini çeken şeyleri yalar ve diğer hayvanlarla oynarlar. Bu doğal eğilimleri, kendilerini parazit gibi potansiyel zararlı unsurlara maruz bırakmaları anlamına gelir.

Parazitler ne yazık ki evcil hayvanlarda yaygındır; pire, kene, kalp kurdu ve çeşitli bağırsak parazitleri evcil hayvanınızın sağlığına zarar verir. Parazitler diğer organizmalarla beslenir ve küçük cilt tahrişlerinden ciddi sindirim sıkıntılarına kadar değişen sağlık sorunlarına neden olur. 

Köpeklerde parazitleri daha da tehlikeli kılan, bazılarının zoonotik olması, yani insanlara geçerek evcil hayvan sahibi ve diğer ev halkı için sağlık sorunlarına neden olabilmeleridir. 

Köpeklerde Parazit Çeşitleri

Dış Parazitler

Dış parazitler pire, kene, bit ve akarları içermektedir. Bu parazitler evcil hayvanınız için son derece rahatsız edici olabilecek cilt tahrişine neden olurlar.

İç Parazitler

Köpeklerin yaygın olarak yakalandığı beş ana iç parazit türü vardır: yuvarlak kurtlar, tenyalar, kancalı kurtlar, kırbaç kurtları ve kalp kurtları. Bunlar bir evcil hayvanın bağırsak sistemine girerek rahatsızlığa neden olur.

Yavru köpekler bir iç parazit geliştirdiğinde, bu durum büyüme ve gelişmelerini ciddi şekilde etkileyebilir. Aynı şekilde, iç parazitler, uzun süre tespit edilmedikleri takdirde önemli vücut sistemlerini kapatarak bağışıklık sistemi zayıflamış köpekler için hayati tehlike oluşturabilir.

Kalp kurdu, en sağlıklı köpekler için bile ölümcül olabilecek bir başka parazittir. Sivrisinekler tarafından yayılır ve nispeten kısa bir süre içinde kalbe ve akciğerlere zarar verebilir.

Bu parazitler köpeğinizi basit sağlık sorunlarından, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden durumlara kadar çeşitli şekillerde etkileyebilir. 

Köpeklerde Parazit Belirtileri

Paraziti olan çoğu köpek, enfeksiyon şiddetlenene kadar belirti veya semptom göstermez. Ancak iki istisnai durum vardır. Bunlardan ilki, pirinç tanelerine benzeyen yumurtalar bırakan tenyalardır. Bu yumurtalar köpeğinizin dışkısında, anüsünün etrafında ve evinizde köpeğinizin dinlenme eğiliminde olduğu alanlarda görülebilir. Yuvarlak kurtlar ikinci istisnadır. Bunlar bazen köpeğinizin dışkısında veya kusmuğunda görülebilir.

Bir köpekte bağırsak parazitlerinin belirtileri ortaya çıkarsa, belirtiler spesifik olmadığı için yine de tespit edilemeyebilir. Başka bir deyişle, bağırsak parazitlerinin belirtileri birçok farklı köpek sağlık sorunuyla ilişkilendirilebilir. Bağırsak parazitlerinin en yaygın belirti ve semptomları şunlardır:

  • Kanlı ya da mukussuz ishal
  • Kusma
  • Şişmiş karın (göbek)
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik, hareketlilikte azalma
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Kötü kürk görünümü
  • Beslenme eksiklikleri ve anemi
  • Bağırsak tıkanıklığı veya zatürre
  • Dışkıda kan (parlak kırmızı veya daha koyu mor)

Kalp kurtlarına öksürük, harekete tahammülsüzlük, zayıf nabız, kilo kaybı, karın şişliği ve ilerlemiş durumlarda nefes darlığı, soluk diş etleri ve semptomlar da eşlik edebilir.

Köpeklerde Parazit Nasıl Önlenir?

  • Köpeğinize dokunduktan veya arkalarını temizledikten sonra düzenli el yıkama da dahil olmak üzere iyi hijyen uygulayın.
  • Tüylerin kirlenme riskini azaltmak için evcil hayvanınızı düzenli olarak tarayın ve temizleyin ettirin.
  • Dışarıda gezdikten veya diğer hayvanlarla oynadıktan sonra köpeğinizin tüylerinde pire ve kene olup olmadığını kontrol edin.
  • Dışkıda bulunan yumurta veya larvalar çoğu bağırsak parazitini bulaştırdığı için dışkısını günlük olarak temizleyin.
  • Köpeğinizi çiğ gıda ile beslemekten kaçının.
  • Küçük yaşta başlayarak ve yılda en az dört kez olmak üzere düzenli iç-dış parazit aşısı için veteriner hekiminizi ziyaret edin.

Pet Partner Pursaklar Veteriner Kliniği

İster dış ister iç parazitler olsun, parazitler evcil hayvanınızda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Evcil hayvanınızın parazit kapma korkusu olmadan özgürce dolaşabilmesi için, maruz kaldığı parazitlere ve tıbbi geçmişine bağlı olarak uygun önleyici tedbirler konusunda veteriner hekiminize danışın. Evcil hayvanınızda parazitlerin önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizimle iletişime geçin.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00